ro
Blog

Standardele romanesti - Productia romaneasca de mobilier de laborator - aliniata la nivelul normativelor europene

from the garden

De ce sunt importante standardele europene? Odata ce un producator de mobilier alege sa isi certifice gama de produse conform normativelor europene, intelege sa accepte o serie de reguli si restrictii aplicabile produselor sale (dimensionale, constructive, poate si estetice), iar pe de alta parte sa se orienteze catre o gama standardizata (aspect care ii confera un control superior asupra productiei sale) si catre o calitate cel putin medie, cu care se prezinta in piata. Ceea ce pare la inceput un sacrificiu, din cauza investitiilor si schimbarilor care se impun ( utilaje noi de productie, materii prime folosite, furnizori si colaboratori agreati, mod efectiv de lucru in sectia de productie) devine in timp un referential si un set de reguli care ii organizeaza mai bine munca si il plaseaza ca imagine si calitate printre producatorii europeni. Publicul consumator de mobilier de laborator de cele mai multe ori nu este specialist, de aceea ii este mai usor sa se refere la aceste standarde de fabricatie (mai ales pentru a compara ofertele mai multor concurenti), atunci cand isi construiesc solicitarile. Acest public a devenit din ce in ce mai receptiv si mai cooperant cand vine vorba de raportarea la un standard european si din pricina formarii lui profesionale. Personalul din laborator este familiarizat cu notiunea de „standard” si intelege cu usurinta importanta lui. In activitatea de laborator standardele si metodele de lucru sunt foarte des intalnite, si constituie un limbaj comun intre laboratoarele din tara si din Europa. Si mobilierul de laborator este tot rezultatul unei munci, al parcurgerii unor etape – conformitatea mobilierului cu aceste standarde garanteaza o calitate reala a colectiilor oferite si fac posibila (cel putin teoretic) ierarhizarea producatorilor pe criterii de performanta. Mobilierul standardizat si certificat este tot timpul modular si interschimbabil, astfel ca amenajarea/mobilarea unui laborator se poate face etapizat (in limita bugetelor anuale, de exemplu), fara a prezenta diferente de la o etapa de mobilare la alta. Un articol achizitionat la un moment dat trebuie sa prezinte aceleasi caracteristici si dupa perioada de garantie,sa fie posibila inlocuirea acestuia fara riscul de a arata complet diferit, iar in cazul deteriorarii acestuia vor existenta piese de schimb. Mai mult decat atat, mobilierul certificat rezolva si problema de adaptabilitate a personalului din laborator: ergonomia si tipul de module de mobilier universal acceptate la nivel european (ca forma, dimensiuni si materiale) fac din orice spatiu de laborator un loc confortabil si primitor. Producatorii isi pot mentine flexibilitatea si pot executa elemente personalizate de mobilier ori de cate ori este cazul (exista situatii cand flexibilitatea poate fi un avantaj decisiv), dar nu in limitele productiei certificate.

Implementarea standardelor europene in productia romaneasca

Cel putin momentan, productia mobilierului, inclusiv a celui de laborator, nu reprezinta un domeniu reglementat legal - adica producatorii nu sunt obligati sa isi certifice produsele conform niciunui standard intern sau european, este la latitudinea lor sa apeleze sau nu la aceste normative. Oricare ar fi atitudinea producatorului fata de gama sa de mobilier, conformitatea europeana de productie nu numai ca mentine constant un nivel al calitatii, cat creste treptat si etapizat calitatea si fiabilitatea. Un standard de productie este de cele mai multe ori un sistem dinamic, se publica mereu noi revizii ale acestuia, sau se adauga treptat capitole sau paragrafe noi, toate aceste schimbari avand rolul de a transorfma produsele vizate de acel standard intr-unele cat mai bune calitativ, de a conferi oamenilor din laborator o protectie cat mai buna impotriva oricarui pericol din mediul lor de lucru si de a face acel laborator un loc cat mai ergonomic si confortabil. Pentru a „tine pasul” cu aceste recomandari, un producator trebuie mereu sa se adapteze, sa caute noi solutii tehnice si sa aduca produselor sale noi avantaje aproape an de an. Este de la sine inteles ca un producator de incredere, trebuie sa se alinieze cerintelor standardelor pe care alege sa le implementeze cu toate schimbarile periodice pe care acestea le presupun. In materie de mobilier de laborator, exista astfel de normative de productie pentru aproape orice piesa care intra intr-un proiect de amenajare:

  • SR EN 13150: 2004 Mese de lucru (mese liniare, modulare, multifunctionale)– Mese de lucru pentru laborator. Dimensiuni, specificatii de securitate si metode de incercare.
  • SR EN 14727:2006 Corpuri uzuale de depozitare (la sol, sub blatul de lucru sau suspendate), Mobilier de laborator. Corpuri de depozitare pentru laboratoare. Cerinte si metode de incercare
  • EN 14470-1:2004 Dulapuri de reactivi (depozitare specializata a reactivilor chimici in laborator, in conditii de siguranta). Dulapuri de securitate in caz de incendiu pentru depozitare. Partea 1 – Dulapuri de securitate pentru depozitarea lichidelor inflamabile.
  • Nise chimice cu exhaustare 14175 SR EN 14175-1:2004 - Hote de tiraj. Partea 1: Vocabular SR EN 14175-2:2004 –Hote de tiraj. Partea 2. Cerinte de securitate si de performanta SR EN 14175-3:2004 Hote de tiraj. Partea 3: Metode de încercări de tip SR EN 14175-4:2005 - Hote de tiraj. Partea 4: Metode de încercare în situ SR EN 14175-5:2006 –Hote de tiraj. Partea 5: Recomandari de instalare si mentenanta SR EN 14175-6:2006 - Hote de tiraj. Partea 6: Hote cu debit de aer variabil SR EN 14175-7:2012 - Hote de tiraj. Partea 7: Hote de tiraj pentru temperaturi înalte şi aciditate ridicată
  • EN 61010-1:2010 Instalatii electrice in laborator (recomandari de securitate pentru echipamente electrice de masura, control si uz in laborator)
  • EN 14470-2:2006 Depozitare a cilindrilor de gaz sub presiune.
  • EN 14056: 2003 Recomandari de design si instalare a mobilierului de laborator
  • EN 13792:2002 Codul de culori reglementat european pentru robinetii de laborator

E-laborator (parte a grupului Nitech) si-a construit de-a lungul anilor intreaga productie de mobilier de laborator conform acestor reglementari, simtind inca de la inceput nevoia de a fi perceputi ca un producator de mobilier de nivel european. Inca de la inceputurile E-laborator, principalii furnizori de mobilier de laborator erau producatori europeni (Spania, Italia, Germania) cu ,evident, experienta superioara. Si acum lucrurile se prezinta la fel, dar lucrul imbucurator este ca E-Laborator a devenit un competitor pentru aceste mari companii, cel putin pe plan intern si in imprejurimi. Nu este tocmai la indemana unui producator roman sa faca acest pas si sa se alinieze la standardele europene, dar pe termen lung este absolut necesar, mai ales in ceea ce priveste un domeniu atat de strict si de tehnic cum este activitatea de laborator. Este un proces anevoios, cu multe cheltuieli si prototipuri. Ca si exemplu: simpla informare cu privire la un standard european costa. Acest tip de informatie nu este disponibila la un clic de mouse (cum suntem obisnuiti), ci simpla parcurgere a textului propriu-zis al unui standard presupune o cheltuiala. Apoi, procesul de certificare a produselor trece in seama unuia sau mai multor parteneri externi (independenti) – laboratoare de incercari si organisme de acreditare si certificare, plus vizite si audituri ulterioare, la intervale regulate de timp. Preocuparea noastra pentru calitate nu se opreste insa la procesul de certificare conform normativelor europene, acestea stabilind un minim de calitate sub care nu putem scadea, dar putem pune oricand pe piata produse superioare estetic si calitativ, atata vreme cat aceste solutii sunt vandabile. Desi pionieri pe aceasta piata, prin munca noastra de zi cu zi incercam sa propunem produse si solutii din ce in ce mai bune, pornind de la textul standardului. e-Laborator