ro
Blog

Noua instalatie de productie energie electrica de la soare

from the garden

Incepand de azi vom folosi energie de la soare pentru toata activitatea de productie.
Poate va amintiti articolul din septembrie anul trecut cand va povesteam de un nou proiect al nostru; am reusit !

Panourile fotovoltaice instalate pe acoperisul celor 3 hale acopera ~700m2 si ne ofera o putere de 127kWp. Acestea au posibilitatea de a produce estimativ 168 MWh/an energie electrica. Sistemul energetic are capacitatea de a asigura 90kVA din baterii (incarcate tot de la soare) si alti 40 kVA direct din panourile fotovoltaice. Astfel, ne-am atins obiectivul de asigurare a securitatii energetice a fabricii; nu mai suntem "vaduviti" de intreruperile de energie.
"Cea mai eficienta solutie este si cea mai simpla" poate nu intotdeauna ... simplitatea solutiei noastre consta in faptul ca am optimizat procesul de realizare al intregului sistem. Acesta este modular si usor scalabil, poate fi replicat in oricare locatie indiferent de profilul de consum. Avem 2 componente majore: suprafata activa fotovoltaic si un container ce gazduieste tot sistemul energetic. Containerul integreaza echipamentele de productie (regulatoare de incarcare) de stocare si conversie (invertoare bi-directionale) pe langa sistemele redundante de climatizare, monitorizare si comunicatii, anti-incendiu, protectie si comutatie electrica. Orchestrarea bunei functionari a solutiei cu profilul nostru de consum a fost realizata in etapa de proiectare in mod temeinic si ne asigura dimensionarea corecta a raportului: cost investitie / beneficii.
Sistemul poate functiona (la consumul estimat al fabricii in timpul orelor de productie ~50KWh) deconectat de la reteaua nationala pentru aproximativ 2h (in conditii de cer acoperit total). In zilele senine intreaga activitate poate fi asigurata in mod deconectat de la reteaua nationala pentru minim 1 zi. Suntem curiosi daca vom reusi sa functionam exclusiv pe baza energiei de la soare (colaboratorii nostri investigheaza si aceasta oportunitate).
Da, ne dorim sa fim autonomi din punct de vedere energetic si vom continua acest demers pentru a demonstra ca se poate si copii nostri vor beneficia de un mediu curat. In urma exploatarii acestei instalatii vom reduce emisiile de CO2 cu aprox. 107 tone/an (emisiile provenite din consumul de energie electrica al activitatii noastre).

Dorim pe aceasta cale sa multumim partenerilor nostri ce ne-au fost alaturi in aceasta colaborare multi-nationala:
Finantator: Innovation Norway, partenerul nostru economic care a crezut in solutia noastra si fara de care investitia nu ar fi fost posibila.
Consultant: Dacia Eficient din Romania, arhitectul tehnico/economic al proiectului, sprijinul nostru pentru concretizarea ideilor in solutii functionale.
Producator: Victron Energy BV din Olanda, pentru optimizarea solutiilor tehnice si realizarea unei integrari de sisteme si dispozitive atat de complexe.
Furnizor/integrator: Darcom Energy Solutions din Romania, pentru realizarea intr-o maniera super-profesionista a tuturor planurilor noastre.